Information om El-projektet

El-projektet är i full gång och här kommer en laddning information om vad som hänt, händer och kommer framöver i sommar. 

VIKTIG INFO OM EL-PROJEKTET!
Infobrev 17 juni 2021

 

Varför görs el-renoveringen?

Med anledning av att vår fastighet är från 1953 har våra elledningar blivit gamla och uttjänta. Vi hade tex ett stort strömavbrott för några år sedan och fick då domen att det absolut var dags att dra in ny el. Därför vi gör allt detta arbete nu och det är viktigt att ni vet det vilket vi kanske varit dåliga på att informera om. 

När vi nu får ny el så får vi inte ha kvar elmätarna i lägenheterna för Ellevio, utan dessa är tvungna att flyttas till källarna.

Vad har vi gjort?

Steg ett har varit att dra de nya ledningarna i källarna och i trapphusen genom golven samt att sätta upp skelettet för de nya elmätarna i källarna.  Där är vi nu. Alla dragningar är gjorda fram till varje lägenhet.

Vad händer nu?

Steg två är att vi ska få nya elcentraler i alla lägenheter. Det betyder att elmätare och elcentral som du har i din lägenhet idag, tas bort och ett nytt elskåp sätts upp. Även den gamla luckan med huvudsäkring som säkert sitter gömd bakom tapet i väggen hos många har då också spelat ut sin roll och kan spacklas igen – eller bara få vara.

Asterdahls kommer att ta bort den gamla elcentralen, den gamla mätartavlan, men just den är valfri.

Behöver jag förbereda något?

Japp, allt som är runt omkring elcentralen måste tas bort så att Asterdahls har fria arbetsytor. Det kan vara kläder, tavlor, skåp etc!

Kommer det att bli märken på mina väggar?

Ja, med stor sannolikhet kommer det att bli märken när det nuvarande tas bort och detta kommer varje lägenhetsinnehavare själv få återställa på egen bekostnad.

Är det det allt som kan hända?

Det KAN bli så att Asterdahls upptäcker felaktigheter som är av livs – eller brandfara i den el som är dragen i just din lägenhet. Detta är de tvungna att meddela dig om – och också oss som styrelse. Det handlar om brandsäkerhet. En del problem måste Asterdahls åtgärda omedelbart och annat kan åtgärdas senare. OM dessa situationer uppkommer så är det alltid lägenhetsinnehavaren/medlemmen som är ansvarig att betala detta.

Den nya elcentralen? Måste jag ha den?

Absolut! Och tyvärr är det så att hemma hos vissa kommer Asterdahls vara tvungna att göra åverkan. Detta är inget som går att undvika, vi förstår er frustration men elen behöver bytas.

Känner du missnöje över installationen eller skåpet är du välkommen att kontakta styrelsen. Asterdahls är en anlitad entreprenör och dom ska göra varje installation så bra som möjligt och klagomål får gärna framföras sakligt och trevligt. Självklart är alla alltid välkomna att kontakta styrelsen!

Hur får jag veta när detta ska göras?

Det ska göras nu! Asterdahls kommer att kontakta/informera alla medlemmar och boka tid för borttagning av det gamla/uppsättning av den nya elcentralen. Det ska vara klart i alla lägenheter i mitten på juli.

Steg tre då?

Det tredje steget påbörjas i början på augusti då en underentreprenör till Asterdahls kommer att gräva i gräsmattan utanför port 97 -  från elskåpet och in till huset.
Den 16 augusti kommer Ellevio och drar in den nya starka elen till elskåpet och därefter kan Asterdahls göra sista etappen att lägga om elen från gammal till nytt och spännande (!).

Får jag 3fas i min lägenhet nu alltså?

Ja,det innebär att när den nya centralen sätts upp så fördelas alla gruppledningar på olika faser(L1,L2,L3). Det innebär att alla har 3-fas i sina centraler och att det går att ansluta 3-fas till spis, ugn tex. Men det krävs en omdragning av elen i din lägenhet.

Asterdahls har lämnat offert på detta och kommer att ta upp beställningar enligt sätt som meddelas av dom.  OBS! Inga arbeten i lägenheter påbörjas innan föreningens arbete är klart.

 

SUMMERING!

Datum att känna till:

Från och med nu – till mitten av juli: installation av elcentraler i alla lägenheter

2 augusti: grävning påbörjas på gräsmattan utanför port 97

16 augusti: Ellevio kommer och gräver och sätter igång ny och stark el

Detta beskostar medlem själv

  • Återställning av den åverkan det kan komma att bli på dina väggar när gamla elmätare, elcentral etc tas bort.
  • Akuta felaktigheter som Asterdahls enligt Elsäkerhetslagen måste åtgärda omgående
  • Omdragning av 3fas i lägenheten enligt bifogad offert. 

 

Frågor?

Varmt välkommen att höra av dig till Asterdahls eller någon i styrelsen!

 

 

Mått är ca 37x33x12cm

    
  
   
 

 

 Offert från Asterdahls – omdragning av befintlig el i lägenhet

 

Lght storlek 4:a, 21.500:- Ink. Moms och ROT-avdrag

Lght storlek 3:a, 16.900:- Ink. Moms och ROT-avdrag

Lght storlek 2:a, 14.800:- ink. Moms och ROT-avdrag

 

OBS! Det är varje beställares ansvar att undersöka om man är berättigad ROT-avdrag.

 

Extra utvändigt uttag 760:-/st ink moms och ROT-avdrag

Extra spisuttag 2500:-/st ink moms och ROT-avdrag. Gäller ej ugn/häll. Där måste man titta på plats för varje lgh.

 

Priset är baserat på Schneider Exxact serien. Möbler tavlor och annat som kan vara i vägen måste vara bortflyttade innan vi påbörjar jobbet i lägenheten.

I de fall det finns dragna utvändiga uttag kopplas dessa bara in om det är fackmannamässigt utförda. Felaktiga befintliga installationer kommer inte kopplas in.

 

Ingår inte i offerten: Målning, efterlagning, armaturer, omkoppling i befintliga armaturer till nya lampproppar. Det är ny standard för lamputtag så när vi drar om så kommer inte de befintliga propparna på armaturerna passa med de nya lamputtagen.

Var och än får själv kontrollera om man har rätt till ROT-avdrag innan vi börjar arbetena. Fakturorna kommer vara på 10 dagar vid rot.

 

FRÅGOR KRING OFFERT TAS MED ASTERDAHLS!

Offerten är skriven av Asterdahls.